Gem Kumpulan Tembung-tembung

Gemology Kumpulan Tembung-tembung - Gemological Institute Kamboja Kumpulan Tembung-tembung. Gem Kumpulan Tembung-tembung. Gemstone Kumpulan Tembung-tembung

Mutioro Alila

mutioro barok colored diprodhuksi dening mollusk univalue becik ditonton kang duwe kuping Nihan-shaped prized kanggo ibu-saka-Pearl lining multicolored sawijining. Iki sing ditemokaké ing Amerika, Selandia Baru lan Waters Jepang. Jarang spheroid, padha biasane flattened lan kuping utawa shaped tooth-

Nresep

kanggo njupuk munggah (eg, inti) utawa njupuk utawa gain energi saka energi sumringah (eg, cahya)

Spektrum panyerepan

pola garis peteng vertikal, band, utawa wilayah (panyerepan godhongé amba), katon nalika cahya kang wis ditularaké utawa dibayangke saka gemstone wis buyar menyang komponen spektral lan sinaoni nggunakake instrument kayata spektroskop.

Adamantine

ndeleng luster

Adularescence

karakteristik bluish-putih utawa milky Sheen (Anggun) The

Allochromatic

nalika transisi unsur iku saiki mung minangka kotor suntingan ing materi permata, materi allochromatic (allo = liyane; chroma = werna)

Alluvium

Istilah umum umume digunakake kanggo celengan saka lebu rock (deposit alluvial) kang wis diangkut dening mili banyu lan glethakaken mudhun ing stream, kali, banjir kosong utawa lake kasur.

Amorf

ndeleng non-kristal

Anisotropic

ndeleng kurva bias

Asas Archimedes

Asas Archimedes nyariosaken bilih nalika awak iki nyemplungaken ing Cairan, banjur tikaman munggah saka Cairan ing awak punika witjaksono menyang bobot saka Cairan terlantar. (Ing netepake gravitasi spesifik kanthi cara ngebotake hidrostatik adhedhasar prinsip iki)

Watu Ponggawa

kristal-wong sing digawe ora duwe pasangan alam (eg, simulants diamond: titanate strontium lan YAG)

Perawatan Ponggawa

penambahan saka munculé inti dening panas, pawernan, kanggo nutupi, impregnation, mepe utawa laser-ngebur

Gemstones nglumpuk

wae permata arupi loro utawa luwih bagean kang wis cemented utawa nggabungke bebarengan kanggo mbentuk watu siji

Asterisme

asterisme efek bayangan, umume papat utawa enem-rayed, saka serat didadekake siji utawa rongga fibrous ing watu kang wis Cut en Cabochon karo inclusions podo oriented menyang bidang girdle

Aventurescence

bayangan spangled kuwat cahya saka piring utawa flakes Mineral liyane klebu ing watu (eg, minangka katon ing kaca aventurine, kuarsa aventurine, aventurine Feldspar (sunstone))

Sumbu simetri

salah siji unsur sing simetri, sumbu simetri iku sawijining baris maye liwat tengah Crystal, bab kang kristal bisa diputer supaya minangka kanggo saiki katon padha 2, 3, 4 utawa 6 kaping siji rotasi lengkap (IE , pasuryan padha occupies posisi padha, luwih saka sapisan ing rotasi lengkap)

Mutioro Baroque

jeneng Applied kanggo mutioro, loro alam lan budhoyo, blister utawa cyst,

kang ora duwe aturan baku ing wangun

Basalt

basalt, paling umum extrusive igneous rock, iku peteng, rock nggoleki-grained ateges arupi Feldspar peteng lan pyroxene (nganggo utawa tanpa olivine). Ana sawetara varieties kang diklasifikasikaké gumantung marang variasi ing tektur, struktur lan Mineral isi

Watu Biaxial

ing sistem orthorhombic, pénguapan lan triclinic ana telung sumbu Crystal beda tebih. Refraction pindho bakal kelakon ing paling directions, nanging bakal ana sing duwe rong sumbu optik (pituduh saka refraction siji) sing beda-beda ing orientasi ing saben spesies permata kapisah. mineral gadhahanipun sistem iki dikenal minangka biaxial. (Ing sistem orthorhombic sumbu optik merata kepekso kanggo 'c' (sumbu vertikal asas), nalika ing triclinic pénguapan lan ora ana gandhéngané langsung karo sumbu kristal.)

Birefringence

(Uga diarani minangka refraction pindho / DR) birefringence iku jumlah refraction pindho saka gemstone anisotropic ditulis minangka prabédan antarane indeks bias ing misahake maksimum

Biwa mutioro

mutioro non-nucleated budhoyo (asring oval utawa barok ing wangun ing Jepang) kéwan ingon sak Danau Biwa ing Jepang. Ing mutiara sing thukul ing mussels banyu seger gedhe nambahi pecahan cilik lapisan menyang awak mussel ing

Orang

Istilah umum kanggo cacat kang mengaruhi lumahing saka permata. A Orang wis biasane sing disebabake dening tumindak manungsa, salah siji nalika permata lagi Cut utawa nalika lagi rusak ing perhiasan. Goresan, ngadu, lan abrasions sing paling umum jinis Orang

Mutioro blister

mutiara kang sidik ing salah siji mung dening lapisan nacreous kang tansaya liwat irritant asli ing kontak karo Nihan mollusk. Nalika mutiara kuwi dijupuk, wilayah kang ana ing kontak karo Nihan punika Bare saka nacre. Antarane sisih Bare iki biasane smoothed mati lan didhelikake dening setelan

Kapinteran

kapinteran punika total jumlahe cahya sing dibayangke njero sing wis bali menyang mripat saka gemstone ing. Utawa bisa ditulis minangka padhange (urip) saka gemstone minangka ditemtokake dening jumlah cahya sing dibayangke bali menyang mripat saka mburi facets watu

brittleness

brittleness wis ditetepake minangka kekirangan ing gemstone kang senadyan atose, ndadekake rentan kanggo rengat, karusakan (eg, panas dianggep zircon)

Mripat kucing

ndeleng chatoyancy

Center simetri

salah siji unsur sing simetri, pusat simetri saiki nalika saben pasuryan saka kristal kang sampurna iku diametrically ngelawan pasuryan padha ing sisih liyane kristal (ie, saben pasuryan wis pasuryan sing padha, ngelawan lan podo karo)

Chatoyancy

efek bayangan saka oriented inclusions fibrous podo karo utawa (mripat kucing) rongga. Ing tilas siji saka cahya katon ing tengen ngarepke menyang arah inclusions lan paling katon ing sumber cahya nduwur sirah siji karo watu sing wis Cut en Cabochon

Chelsea werna Rater

instrument dumadi saka kombinasi saringan, wis dadi dibangun sing ngidini mung rong bagean panah saka spektrum katon liwat iku: abang jero (near 690nm) lan ijo kuning (near 570nm). Iku migunani ing nuduhake ing ngarsane saka Chrome utawa kobalt ing mutiara tartamtu, kanggo deteksi (Chrome) warno alami ing watu lan pamisahan sawetara bahan permata saka imitations umum. Pènget: Gunakake minangka tandha bebaya mung. Bukti punika gumantung marang tes liyane

Chromophore

(Maringi warno agen). Bagean molekul sing tanggung jawab kanggo werna senyawa kang. Iku saiki minangka constituent penting ing komposisi kimia ing watu idiochromatic utawa minangka kotor accidentai ing watu allochromatic

Kajelasan

Istilah sing dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké ingatase hak bebas relatif saka kekurangan internai utawa irregularity (inclusions) ing permata. Definisi uga lengkap kalebu lumahing cacat (Kabukiman) nalika ngelingi kajelasan bahan watu

Bands werna

bands kira-kira podo saka werna katon ing lumahing saka kristal-kristal utawa ing struktur internai watu (indikatif fase wutah kasebabaken déning béda kasedhiya kimia, cairan, suhu, meksa lan faktor liyane)

Werna ing mutiara

pemahaman visual saka konstituen kang menyang cahya putih bisa dipisahake (abang, oranye, kuning, ijo, biru, ungu) uga sensation saka kain kang wis ora ditemokaké ing spektrum srengenge. Werna diterangake dening hue, kahanan kang gawe jenuh lan muni. Werna awak gemstone a asalé saka cahya kang katon uga kang amarga panyerepan gelombang tartamtu saka cahya katon. Werna uga bisa disebabake dening sawur, gangguan saka cahya lan floresen

Werna penetepan

penetepan werna develops sak rikma saka kristal amarga konsentrasi inconsistent impurities. Variasi werna (bands utawa zona) sing biasane katon tindakake pasuryan Crystal ana

Unsur Coloring

Panyerepan Milih cahya amarga ing ngarsane saka unsur transisi (Chrome, kobalt, tembaga, vanadium, manganese, wesi, nikel, titanium) ing watu idiochromatic lan allochromatic

Kompak

kompak wis meaning padha massive lan wis Applied utamané nalika kristal nuduhake ana tandha saka partikel struktural (eg, fme-grained jadeite jade)

Gemstone Composite

ndeleng nglumpuk gemstone

Mutioro Keong

mutioro pink: mutiara dijupuk saka Keong gedhe, mollusk univalve ketemu panté Florida, Teluk California lan Meksiko. Mutioro iki biasane pink (orange Jambon utawa putih) ing werna lan sing ditondoi dening lack nutupi nacreous

Conchoidal

ndeleng rengat

Hubungi kula tamorphic

ing recrystallization isi Mineral rocks wis ana ing cedhak zona kontak amarga ngarsane magmas

Hubungi kembar

jinis kristal twinning kang individu ing kontak bebarengan bidang umum (bidang kembar). Bagéan loro kristal kuwi supaya related yen siji bagéan wis diputer liwat 180 ° (setengah siji) bab sumbu (sumbu kembar) banjur loro halves bakal nggawe wangun saka kristal individu. Kontak kembar ana ing rong bab: kontak siji twin-ngendi 2 halves kristal sing supaya mbalikke supaya yen siji setengah wis diputer 180 ° babagan bidang saka gabung, wangun Crystal normal iki dijupuk; bola, kembar-a polysynthetic utawa lammelar jinis kristal twinning cacahe sing seri kembar kontak asring ing piring banget lancip. Iki sing disusun ing orientasi ngelawan tanggi langsung (eg, minangka ditemokaké ing corundum lan Feldspar). Waca kembar uga interpenetrant

Amba kritis

amba saka kedadean sing ora dikarepke ngendi sinar cahya kang lelungan saka optically denser kanggo medium rarer wis refracted ing 90 ° menyang normal (IE, iku skims lumahing saka loro media ing kontak). Wigati: wae Tambah luwih ing amba iki kedadean sing ora dikarepke bakal nimbulaké ray refracted kanggo nguripake bali menyang medium asli ngendi iku bakal ana dening hukum bayangan (IE, iku bakal babar blas njero dibayangke.)

Cryptocrystalline

(Crypto = didhelikake). Istilah sing dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké kaperang saka nomer kiat saka kristal-kristal cilik asring sub-mikroskopik mbentuk massa unbroken. Crystal kanthi jumlah ongko sub-mikroskopik bisa katon amorf kanthi mripat langsung

Crystal

Crystal iku kimia seragam ngalangi karo internai struktur atom dhawuh lan wangun external diwatesi dening bidang symmetrically disusun (warata) pasuryan

Wangun Crystal

wangun Crystal kasusun saka Bayview sing pasuryan kang Kajaba related to sumbu crystallographic (eg, piramida, prisma, pinacoid, kubah)

Pakulinan Crystal

manéka kristal (wangun, plus ciri permukaan) kang mineral biasané dumadi disebut Sifat kristal sing

Inclusions Crystal

inclusions kristal sing dingerteni dening sing gadhah sudhut relatif sudut lan sudhut relatif terus. Sudhut ranyono lan formulir rada dibunderaké uga ketemu karo amarga reabsorption saka inclusions. (Inclusions Crystal biasane nuduhake munggah ing relief marang inang latar mburi nalika viewed ing katerangan darkfield. Padha bisa dicenthang kanthi nggunakake polars nyabrang.)

Crystal simetri

Crystal simetri nuduhake pola imbang saka struktur atom. Iku Reproduksi pas (baleni katon) pasuryan padha kristal (sudhut, sudhut) sing nunjukaké noto internal dhawuh saka inti.

Kristal

kristal materi dening definisi punika Mineral ngalangi kang ion, atom utawa molekul sing disusun ing fashion tertib. Ing laku, istilah iki asring dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké bahan kimia ndhuweni struktur biasa lan sifat pituduh nanging ora kudu ing wangun geometris external

Sumbu crystallographic

iki garis maye dawa mesthi mlaku liwat

Crystal becik ing directions tartamtu pesti ing hubungan menyang simetri saka kristal. Padha simpangan ing tengah kristal ing titik disebut asal. (Padha garis referensi saka kang bisa diukur jarak relatif lan unggul saka macem-macem pasuryan.)

Budidaya mutiara

budidaya mutiara sing tatanan pearly tanggung utawa sebagian disebabake

dening melu-melu agensi manungsa menyang Interioré saka moluska produktif. Iki kanggo nèng saubenging budidaya mutiara apa nganggo utawa tanpa inti sèl

Mutioro cyst

Pearl kang kawangun ing awak saka mollusk Pearl lan spheroid ing wangun

Gawan dendrit

kaya wit-witan utawa Moss-kaya crack Isi (ngendi inclusions materi beda berkas break -. biasane wesi oxide)

Divitrify

kanggo cegah luster glassy lan transluceny. (Ing cilik saka prodhuk kaca disebut meta jade - dening pangembangan crystallization incipient)

Dichroscope

dichroscope wis instrument kang ngidini efek pleochroic mineral permata kanggo diamati, rong warna utawa mbandingake saka werna ing wektu

Difraksi

difraksi cahya iku wangun khusus gangguan saka cahya ing kang cahya putih wis bejat munggah (pamisah) menyang werna komponèn minangka cahya liwat maksimum cilik utawa nalika ombak cahya pass pinggiran antarane bahan kimia beda refracting (eg, muter saka werna katon ing opal larang regane)

Sawur

sawur iku misahake (bejat munggah) cahya putih menyang werna spektral dening refraction (ing mlengkung cahya) minangka cahya liwat loro lumahing kepekso. Ing mutiara asring diarani minangka 'geni'

Bias pindho

anisotropic - mineral mameraken optical pituduh (eg, watu ing tetragonal, trigonal hexagonal, orthorhombic, sistem pénguapan lan triclinic)

Spektrum elektromagnetik

istilah kang digunakake kanggo kabeh sawetara dawané gelombang energi sumringah saka gelombang radio paling dawa liwat gelombang kosmik arang banget short

Unsur simetri

unsur simetri sing proses classifi-kation kanggo pitu sistem kristal. Lagi piranti kanggo ngaktifake kita kanggo misahake lan njlèntrèhaké macem-macem jinis wangun kristal. Padha kalebu bidang simetri, sumbu simetri lan pusat simetri (waca definisi ing listings individu)

Eluvium

celengan eluvial kalebu saka lebu rock (kerikil) kang wis eroded (weathered metu) saka rock inang lan tetep ing situ (ing panggonan) tanpa nglakoni transportasi ing kali

Emit

kanggo menehi mati utawa metu (eg, cahya)

Enantiomorphism

struktur molekuler saka kwarsa kang menehi munggah menyang wutah spiral tangan kiwa lan tengen kwarsa, lan polarisasi layang ideran sawijining. (Cathetan: Ing panggonan seko saka pasuryan auxillary cilik kang seneng katon ing wangun bantuan external ngenali Tangan sing dipigunaaké kiwa utawa tengen kristal)

Penambahan

ndeleng perawatan Ponggawa

Inclusions epigenetic

ngirim inclusions kontemporer. Sing kang dumadi sawise tatanan saka kristal inang. Iki kalebu macem-macem jinis fissures lan inclusions Mineral kawangun dening exsolution (eg, rutile sutra ing corundum); ora kanggo sebutno lenga / opticon, lan sapiturute, sisa ing rengat kapenuhan mutiara.

Inclusions Exsolution

ndeleng exsolved

Exsolved

ing unmixing mineral. Sawetara saka pasangan mineral mbentuk solusi ngalangi ing dhuwur Suhu lan dadi stabil ing ngisor Suhu. Nalika iki kelangan alon siji Mineral bisa dipeksa metu nalika struktur inang cools lan kontrak, secara harfiah squeezing impurities menyang spasi kosong mlompong ngendi padha dadi kristal (eg, jarum rutile (sutra) ing corundum)

Punah

punah iku anané cahya bali menyang mripat. Iki bakal nimbulaké watu kanggo katon peteng lan kakurangan ing billiance

Jeneng Bryan

mutiara faceted duwe makutha (bagean ndhuwur ndhuwur sabuk ing), Tabel (tengah facet makutha), sabuk (ing bagean saka watu, keliling paling utawa bates external), pavilion a (ing sisih ngisor ngisor girdle ing ). Kabeh facets liyane bisa beda-beda ing ukuran sing, frekuensi utawa malah orane gumantung ing gaya nglereni digunakake. Contone, ing langkah-Cut standar (Jamrud Motong) watu ing culet (facet cilik ing dasar anjungan) diganti dening baris keel (baris dawa ndawakake bebarengan tengah ngisor anjungan)

Panguraian palsu

ndeleng parting

Feather Gawan

bidang saka rongga menit kang biasane katon minangka akeh bagean rod-kaya nggoleki intercommunicating saluran (biyasane arupa cairan kapenuhan).

Fibrous

jeneng sing diwènèhaké kanggo materi ngendi kristal constituent iku jarum-shaped (eg, asbes, nephrite jade)

Inclusions driji

iki uga bisa dikenal minangka wulu marasake awakmu, lan kalebu interconnecting jaringan saluran Cairan-nepsu lan ukuran droplèt sing mèmper bekas driji. Biasane asil solusi Mineral mboko sithik nyaring menyang crack wis ana ing Crystal wis kawangun, lan marasake awakmu, celah ing. Kahanan ngendi fitur kuwi bisa dumadi sak perawatan panas panas. Jari sing umum ing rubies dianggep

Rampung

Rampung nuduhake kualitas faceting saka permata lan biji dening sarjana saka jenenge sing kawentar, tumata, lan flatness saben facet

Floresen

floresen punika polusi cahya katon dening gemstones sing wis kapapar radiations katon utawa ora katon saka gelombang cendhek (energi sing luwih)

Rengat

rengat iku sawijining chip ora duwe aturan baku utawa break ing watu

Gem

watu larang regane sembarang jenis, Cut lan polesan kanggo riasan (Pearl iki istiméwa kacathet kanggo requirement terakhir). A permata dening definisi salah siji sing kagungan kaendahan, kekiatan lan ngrumat

Kaca

kaca istilah Applied kanggo bahan kimia kang digawe dening leleh lan cooling kanthi cepet saka Mineral bahan kimia, asil ing tatanan saka amorf materi. Kaca bisa Ponggawa (manmade, kadhangkala disebut minangka tempel) utawa luwih arang, eg alam, obsidian (kaca vulkanik), tektites (panginten kanggo dadi produk cipratan meteoric)

Granit

granit punika colored, coarse-grained igneous intrusive rock cahya arupi biasane saka kwarsa, Feldspar lan mica

Wutah banding

bands korek lan rodo peteng ing sakcara garis ing ngarepke sing tindakake pola struktural Mineral

Pakulinan

wangun karakteristik kang Mineral sing paling umum ana. Pakulinan ora mung kalebu wangun external umum diadopsi dening Mineral nanging uga efek lumahing khas uga

Hackly

ndeleng rengat

Halo Gawan

Gawan Crystal diubengi dening crack kaku (s). Iki uga katon kaya kupu karo loro wings asalipun saking kristal klebu (kang biasane zircon)

Atose

atose daya Mineral wis nolak scratching (abrasion). Waca uga ukuran Moh kang

Marasake awakmu, retak

waras retak (retak utawa cleavages) ngendi Cairan ngetik break lan kristal tansaya bali bebarengan. Asring bagian kang adi sing kepepet ing rongga lan saluran nyebabake wulu utawa driji-kaya patron (kadhangkala wesi-di wernani)

Hue

hue nuduhake jeneng werna dhewe: sensations spektral murni saka abang, oranye, kuning, ijo, biru, ungu lan variasi iki. Hue uga nuduhake sensation saka kain (antarane abang lan ungu), kang ora ketemu ing spektrum srengenge

Hidrotermal

rocks glethakaken mudhun, biasane ing orane tumrap sekolah pungkasan consolidation igneous saka magma sugih ing banyu lan molah malih bahan kimia liyane. Vena hydrothermal Mineral sugih solusi Filter liwat kesenjangan lan fissures ing rocks sedimentary lan wangun Crystal rongga diantrekake ing watu

Idiochromatic

nalika transisi unsur iku sawijining konstituensi penting ing materi permata, materi permata punika idiochromatic (idio = poto, chroma = werna)

Sel kecemplung

sel kaca cilik kanggo ngemot cairan cocok. Ing asas konco nggunakake sel kecemplung iku indeks bias saka Cairan punika watu, luwih gampang iku bakal kanggo ndeleng menyang watu. Meh wae Cairan colorless, malah banyu, bakal ditegor bayangan lumahing, lan nggawe ndeleng inclusions akeh luwih gampang

Ing situ

materi pinanggih ing posisi ngendi iku wiwitané utawa setor wis ngandika bakal ditemokaké ing situ (secara harfiah ing panggonan)

Gawan

Istilah umum kanggo maksud apa kekurangan utawa irregularity ing permata. Inclusions bisa dipérang dadi telung jenis: solid-loro kristal (eg, zircon ing safir) utawa non-kristal (eg, kaca alam ing peridot) sing bisa. Rongga-iki bisa mbentuk sak rikma mutiara inang (inclusions utami), utawa mengko (inclusions secondary). Salah siji jinis bisa kapenuhan sembarang kombinasi saka Cairan, gas lan utawa ngalangi. Sing karo loro utawa luwih fase sing kasebut multiphase. Wutah fénoména-werna penetepan lan twinning loro conto gejala wutah

Infrared

liya infrared ngisor abang lan sawetara iki radiation wiwit dawa gelombang sing ora ana maneh saka ing 700nm cahya abang. Radiasi infra abang wis umum dikenal minangka panas amarga mrodhuksi sensation anget nalika serangan skip kita

Gangguan

loro cahyo lelungan ing dalan padha, nanging metu saka phase (langkah), bebarengan ngganggu siji liyane nyebabake salah siji total punah cahya utawa wis dominasi saka siji utawa luwih werna

Tokoh gangguan

iki èfèk optis katon nalika mineral bias pindho viewed liwat pasuryan podo ing convergent Beam cahya polarisasi. Padha saged migunani informasi bab karakter optik watu

Kembar Interpenetrant

jinis kristal twinning kang rong individu wis dadi thukul bebarengan sing padha katon wis penetrated siji liyane (asring ngasilaken salib utawa star watu)

Iridescence

iridescence utawa muter saka werna nggambaraké werna utawa saka seri werna diprodhuksi dening gangguan utawa sebaran nalika cahya sing dibayangke salah siji saka film lancip utawa saka struktur unik opal larang regane

Panggantos Isomorphous

substitusi siji unsur kimia liyane saka valency padha ing komposisi kimia. Iki nyebabake variasi sudhut ing fisik saka anggota saka seri. Valency: alam kimia padha lan ion Radius

Isotropic

ndeleng singly bias

Keshi budidaya mutiara

alami mutiara tawar non-nucleated kang mbentuk ing mollusk nalika wis bali kanggo banyu sawise aman saka potong saka budidaya mutiara non-nucleated. Iki ora bakal bingung karo pearis wiji marine kang biasané luwih cilik. Dadi-disebut tawa `keshi 'sing mung amarga padha uga ora thukul saka inti sèl Ponggawa. Kadang diarani minangka `seedless 'mutiara kanggo nggawe bédané karo non-nucleated. Waca uga Biwa mutioro

Mutioro Keshi (marine)

Jepang wiji telpon mutioro `keshi '(poppies). Asosiasi punika antarane ukuran cilik saka Poppy wiji lan cilik mutiara alami kawangun

Konoscope

a polariscope cekap karo lensa banget convergent kang mbantu nggampangake offline tokoh gangguan

Inclusions Lamellae

disebabake twinning polysynthetic. Bisa katon minangka wuto utawa transparent iwak-line. Padha uga klebu ing ngarepke (conto, ing corundum ngendi directions ketemu)

Lemah Lateritic

materi lemah (dumadi saka pecahan rock lan vegetasi) kang utamané asalé saka decomposed basait (a grained peteng rock vulkanik nggoleki sugih ing wesi lan magnesium, kang banget mbukak menyang efek saka weathering kimia ing iklim tropis)

Luminescence

Istilah umum kanggo menehi mati katon kadhemen cahya `'dening zat marang éntuk energi keluwihan ing salah siji wangun utawa liyane. Fenomena Limang prinsip luminescent sing: chemi-luminescence (asil saka owah-owahan kimia), tribo-luminescence (diprodhuksi dening gesekan), Thermo-luminescence (diprodhuksi dening panas), photo¬luminescence (diprodhuksi dening radiations katon utawa ora katon saka energi sing luwih / luwih cendhek gelombang) lan cathodoluminescence (asil saka penambah gairah karo Beam elektron ing kamar vakum)

Luster

luster iku jumlahe lan kualitas cahya sing dibayangke saka lumahing watu. Istilah ing ngisor iki sing dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké gemstone lusters: metallic: luster dhuwur dituduhake dening metallic mineral opaque. adamantine: reflectivity dhuwur lumahing. vitreous: kaca-kaya luster khas saka mayoritas mutiara. resinous: luster khas resins (alus karo kurang RI). waxy: meh lumahing matte (kadhangkala disebut greasy). greasy: rada lengo looking asil saka semprotane saka cahya dening lumahing microscopically atos. pearly: luster saka Pearl / ibu-saka-Pearl. silky: luster fibrous saka sutra

Mabe (budhoyo) mutioro

gabungan mutioro blister budhoyo kang inti sèl asli wis dibusak lan diganti dening manik cilik cemented ing, lan Piece Dome-shaped ibu saka-Pearl glued kanggo sawijining basa kanggo nutupi area kakurangan ing nacre

Magma

molten (Cairan) rock

Malleable

liya malleable kang saged saka kang lengkap utawa shaped dening ngantem karo Pethel utawa déning tekanan saka rollers

Wong-digawe

produk-wong digawe dening definisi salah siji sing wis gawean tiron ing laboratorium. (Kanggo synthesize punika sijine bebarengan utawa gabungan unsur menyang Komplek kabèh). Asil pungkasan uga gemstone tiron (IE, sing siji wis pasangan alam) utawa gemstone Ponggawa (IE, sing siji wis ora pasangan alam)

Massive

Istilah sing dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké materi kang kagungan struktur internai pesti kristal, nanging kang ora nuduhake wangun geometris metu. Iki bisa dumadi saka Unit siji (eg, wungu kwarsa) utawa luwih kristal (eg, jadeite)

Mettalic

ndeleng luster

Metamict

istilah sing dipigunakaké kanggo materi kang wis nandhang break-mudhun saka kristal kanggo negara sebagéyan amorf; umum ing mineral ngemot bahan radioaktif (eg, Tipe kurang zircon)

Rocks metamorphic

metamorphic (secara harfiah, diganti ing wangun) rocks sing kawangun saka rocks wis ana utamané déning tumindak meksa, panas lan / utawa introduksi saka bahan kimia anyar

Carat meter (ct)

siji carat meter = siji kalima gram (0.20gr) utawa 200 miligram (mg). A carat meter punika unit saka bobot gemstones Bayview lan budidaya mutiara. Bobot wis ditulis kanggo rong panggonan desimal lan decimals asring kahanan disebut 'Nilai', IE, 1 meter carat = 100 TCTerms

Mikroskop

instrument optik sing dumadi saka kombinasi lensa kang mrodhuksi gambar digedhekake lan obyek. Sawetara Efesus luwih penting saka magnification: sinau Gawan (alam vs. wong-digawe; mode tatanan / Crystal wutah); ujian lumahing (kualitas Motong (simetri), polish (kondisi facets, firemarks); deteksi watu gabungan; identifikasi pangobatan Ponggawa; ndeteksi kerentanan kanggo karusakan (eg, ngarsane rengat lan / utawa panguraian); ndeteksi dobel (SR vs Dr, uga bisa nunjukaké jumlah birefringence)

Mineral

Mineral punika zat anorganik alami gadhah komposisi kimia lan fisik kang ajeg ing watesan panah. Sawijining struktur biasane kristal

Cahya monochromatic

cahya monochromatic punika cahya saka siji dawane gelombang mung. Standar cahya monochromatic kuning digunakake kanggo pangukuran Refractometer asalé saka lamp sodium beluk. Iki bener kasusun saka rong garis emisi diwenehi jarak banget rapet, kang Nilai tegese iku 589.3nm

Inclusions Multiphase

inclusions sing bisa ngemot Cairan lan gas lan / utawa kristal

Nacre

sing metune diprodhuksi dening lapisan saka sawetara moluska kang formulir ing lapisan iridescent loro Pearl lan ibu-saka-Pearl lumahing nang Nihan mollusk. Nacre kasusun saka karbonat kristal saka jeruk lan Organic materi disebut conchiolin

Namometers (nm)

unit saka Takeran kanggo gelombang luwih cendhek saka spektrum elektromagnetik (energi sumringah). 1 nanometer = 1 millioneth bagean milimeter (1 / 1,000,000 nm) eg, cahya katon tumiba ing antarane 700nm (abang) lan 400nm (ungu)

Asal Motong

Istilah sing dipigunakaké kanggo gaya Motong milih penylametan bobot maksimum. Iki watu tatahan jero karo pavilions gedhe sering

recutting kanggo nampa takeran luwih

Crystal negatif

rongga ing permata gadhah wangun kristal. Rongga iki padha digawé nalika wilayah tartamtu tansaya ing tingkat luwih cepet saka wilayah liyane, mbentuk lan enclosing roso sepi utawa ngendi Gawan Crystal asli wis dipun bibaraken metu (kristal negatif asring katon luwih ènthèng tinimbang inang sing ing katerangan darkfield)

Gawan negatif

Gawan negatif uga gas utawa Cairan nepsu utawa ngemot Gawan ngalangi cilik (waca Crystal uga negatif)

Maca negatif

yen watu ing test ing refractometer a duwe R.1 ndhuwur sawetara instrument, ora Shadow pinggiran bakal katon (kejaba saka Cairan kontak)

Non-kristal

mineral lan bahan sing ngandika marang non-kristal utawa amorf (secara harfiah, tanpa wujud) nalika padha Jack struktur internai atom tertib lan katon njaba biasa geometrically (eg, bahan kimia Mineral, opal lan kaca, uga bahan-bahan organik)

Cahya non-putih

cahya non-putih (IE, colored) diterangake ing syarat-syarat hue sawijining (IE, warna gelombang wis unggul sawijining), kahanan kang gawe jenuh (ambane utawa kekuatan saka werna dominan) lan muni (iyub-iyub-cahya peteng)

Normal

jroning optik ngarepke Bayview sing langkah saka normal, baris maye digambar ing tengen ngarepke (90 titik ngendi Ray serangan permukaan lan ora saka lumahing dhewe

Sumbu Optic

arah saka refraction siji ing sawijining kristal digunakake kurva bias dikenal minangka sumbu optik

Karakter optik

ndeleng alam optik

Tokoh Optic bal

bal kaca cekap kanggo rod short kang tumindak minangka lensa condensing kanggo pola gangguan mutusake masalah katon bebarengan sumbu optik ing materi anisotropic

Alam Optic

alam optik saka mineral: mineral sing dipérang dadi (karakter optik) uniaxial, biaxial lan isotropic. Mineral Uniaxial lan biaxial banjur dipérang manèh dadi sing kang optically positif lan sing kang optically negatif (tandha ngenani babagan paningal)

Sign Optic

ndeleng alam optik

Kapadhetan optik

Kapadhetan optik iku sawijining sifat Komplek kang demonstates dhewe ing kalem mudhun saka cahya. (Pirsani uga refraction)

Organic produk

Organic produk sing bahan diprodhuksi dening kegiatan saka organisme urip

Orient (saka Pearl)

Sheen lumahing iridescent saka permata Pearl lan ibu-saka-Pearl. Iku disebabake dening gangguan saka cahya ing film lancip (piring lancip lapisan nacreous) lan difraksi saka sudhut nggoleki piring

Mutioro Oriental

nggunakake istilah iki wis diwatesi kanggo njlentrehke mutioro alam ditemokaké ing moluska banyu Sait Teluk Persia. Nanging, iku wis perdagangan adat sing luwih umum kanggo kelas Bayview saltwater mutioro alam minangka oriental

Parting

parting iki breakage sing occurs bebarengan bidang saka kekirangan, tinimbang bebarengan pesawat podo karo pasuryan Crystal, utawa bisa

Crystal pasuryan, minangka ing panguraian (kang uga dikenal minangka panguraian palsu)

Gandum Pearl

gandum Pearl punika unit standar kanggo Pearl ngebotake 1 gandum = 0.25 carat (1 ct = 4grains)

Mutiara

mutiara sing tatanan alam disekresi sengaja lan tanpa sepindah saka agensi manungsa, ing interior moluska. Lagi dumadi saka inti Organic (a scleroprotein dijenengi conchiolin) lan saka kalsium karbonat (biasane ing wangun aragonite) kasusun ing lapisan concentric, ing paling njaba saka kang biasane nacreous

Pearly

ndeleng luster

Pegmatites

igneous rock saka gain coarse asring ngemot mineral langka, kalebu kristal akeh gemstones (eg, beryl, chrysoberyl, Feldspar, kuarsa, spessartite garnet)

Phosphorescence

phosphorescence ing efek telat floresen (IE, iku afterglow). Punika emisi terus cahya katon sawise sumber energizing radiation wis mandhek

Photoluminescence

photoluminescence iku istilah bebarengan kanggo floresen lan phosphorescence. Iku efek sing ditampilke bahan tartamtu saka prodhuksi cahya katon marang kang kapapar radiation gelombang cekak (kados radiations elektromagnetik ing katon (biru), ultraviolet lan x-ray bagéan saka spektrum)

Pinpoints

partikel cilik ditemokake minangka inclusions. Nalika iki sing saiki ing gedhe nomer padha bisa diterangake minangka méga lan transparan watu bisa bisu

Celengan Placer

celengan Placer kalebu konsentrasi lumahing terkenal mineral gravitasi dhuwur tartamtu (lan kekiatan) kang wis kawangun dening weathering rock tiyang sepah lan, ing paling kasus, salajengipun wis diangkut dening stream utawa tumindak gelombang

Bidang simetri

salah siji unsur sing simetri; bidang simetri punika bidang maye kang divides awak dadi rong bagéan supaya saben bagean sing dibayangke (pangilon) gambar ing sisih liyane (IE, saben bagean iku kuwalik pasangan pas liyane)

Plastics

istilah umum kanggo nomer saka bahan kimia organik manungsa (biasane Polymer adhedhasar resin) kang bisa extruded utawa nyetak dening panas lan / utawa meksa

Play saka werna

muter tembung saka werna describes seri saka werna katon nalika cahya sing dibayangke saka film lancip utawa saka struktur pola-kaya tunggal saka opal larang regane. Kang diprodhuksi dening difraksi (bejat munggah cahya putih menyang werna komponèn minangka cahya liwat maksimum cilik) kang wangun khusus gangguan saka cahya

Pleochroism

pleochroism (secara harfiah, akeh colored) iku istilah umum sing dipigunakaké kanggo njlèntrèhaké werna pituduh beda kang bisa katon ing watu colored tartamtu sing pamisah cahya (IE, sing kurva refracting) amarga struktur kristal internal sing. Iku kalebu dichroism (loro colored) lan trichroism (telung colored)

Polariscope

polariscope punika instrument dumadi saka rong Unit kanggo produksi bidang polarisasi cahya disusun karo tataran puteran antarane wong-wong mau. Tes mung piranti apa utawa ora materi iku singly utawa kurva bias

Reaksi Polariscope

singly bias-materi tetep peteng saindhenging a 360 ° siji. Yen materi ing galur internai bisa nuduhake anomali (palsu) pindho refraction (ADR), biasane ing wangun bands wavy utawa patches ora duwe aturan baku. Pindho bias-watu Cut saka kristal tunggal duwe papat posisi cahya lan papat posisi kang peteng. Kristal agregat utawa materi DR akeh banget klebu uga katon cahya Bayview saindhenging a 360 ° siji. Tokoh ing gangguan cilik saka materi DR, yen kondisi tengen lan tokoh gangguan wis nyatet, iku uga bisa kanggo nemtokake watu iku uniaxial utawa biaxial. (Tandha-sapisan optik nemu tokoh campur tangan, iku banjur bisa nemtokake apa watu punika positif utawa negatif karo sepindah

piring aksesoris diwenehake khusus kanggo maksud sing)

Polycrystalline

mineral kang agregat kristal cilik sing kasebut polycrystalline. Iki kristal cilik bisa discerned nggunakake magnification, lan sok-sok kanthi mripat piyambak (eg, meh Bayview jadeite jade)

Kembar Polysynthetic

ndeleng kembar lammelar

Potch (opal umum)

materi milky kakurangan ing muter saka werna, dumadi saka lingkungan silika ukuran unequal mangkono nyebabake lampu kanggo bisa kasebar tinimbang diffracted

Inclusions Protogenetic

inclusions wis ana. sing kang padha saiki sadurunge Crystal inang wiwit mbentuk lan diserap 'siap digawe' menyang terakhir (eg, ngalangi partikel lan kristal cilik Padha kathah bakal teratur strewn saindhenging lan jarang related to inang kristal kang struktur

Pseudomorph

a pseudomorph (wangun palsu) yaiku mineral kang njupuk wangun (wangun) Mineral liyane (utawa inti Organic) amarga panas lan / utawa meksa utawa kimia proses, contone, mripat macan kang (panggantos kwarsa saka crocidolite, Mineral asbes); agate kayu (panggantos kwarsa kayu)

Bayangan

bayangan bali dening lumahing (apa internai utawa external) saka sawetara saka cahya kang tumiba ing lumahing sing. Waca uga Laws Snell kang

Refraction

refraction iku owah-owahan ing arah kang cahya travels nalika liwat saka siji media kanggo liyane Kapadhetan optik beda (kajaba nalika striking lumahing umum loro media ing 90 °). Minangka cahya liwat saka rarer menyang denser medium (eg, saka udhara menyang watu) iku mbengkongaken menyang normal, Kosok baline kang liwat saka denser menyang medium rarer iku mbengkongaken adoh saka normal. Kapadhetan optik iku sawijining sifat Komplek kang nduduhake dhewe ing kalem mudhun saka cahya. Waca uga Laws Snell kang

Indeks bias (RI)

RI punika aspek prasaja mbandingaken kacepetan cahya ing udhara kanggo kacepetan cahya ing medium diwenehi. Standar digunakake kanggo ngukur indeks bias online (strictly vakum); mangkono RI saka udhara wis dianggep dadi 1.00

Metamorphic Regional

ing recrystallization isi Mineral rocks wis ana ing tambah Suhu (700 ° -2000 ° C) lan ing meksa

Kapadhetan relatif

Waca gravitasi tartamtu (SG)

Gelombang ampas

gelombang ampas sing dawa gelombang ora digunakke dening materi kang gabungke kanggo menehi kita werna perc-eived saka obyek

Resinous

Waca luster

Rock

rock kasusun saka partikel mineral kang wis thukul utawa wis cemented bebarengan dening kimia pangolahan utawa wis dadi siji bebarengan dening panas utawa meksa

Saturasi

nuduhake kualitas utawa kakiyatan saka werna katon ing kelip-kelip brilliancy watu faceted transparent

Anggun

Waca Sheen

Scintillation

cemlorot; menehi mati cendhak, kelip-kelip padhang cahya

Sectile

sectile nuduhake bahan kemampuan kang peeled dening piso karo Cut Gamelan

Rocks sedimentary

sing kawangun dening mbangun munggah saka materi (endapan) kang asalé saka risak fisik lan kimia kang wis ana rocks ing lumahing bumi

Mutioro winih

mutioro cilik (kurang saka v. gandum / kira-kira. 2mm) sing alamiah kawangun ing tissue alus saka mollusk minangka asil saka mlebu pari-parian wedhi, endhog ngambang free, parasit utawa badan manca. Mutioro wiji biasané ora duwe aturan baku lan warata, nanging nalika gedhe-gedhe babak langka sing ketemu, lagi dipisahke dienggo ing perhiasan. Waca uga Keshi mutioro

Panyerepan Milih

panyerepan Milih cahya iku dipatèni utawa panyerepan gelombang tartamtu saka maringaken cahya liwat obyek utawa dibayangke mati sawijining permukaan. Ing werna saka asil materi saka isih (ampas) gelombang sing tekan mripat

Sheen (utawa Anggun)

Sheen iki shimmering utawa kasebar (nyebar metu) efek bayangan sing disebabake dening cahya kang sing dibayangke saka inclusions utawa fitur struktural ing watu. Tembung kalebu chatoyancy, asterisme, adularescence, aventurescence, opalescence, iridescence (labrodrescence lan muter werna ing opal)

Silk (Gawan)

seri saka jarum podo nggoleki (kerep rutile)

Bias Single

uga diarani minangka isotropic. mineral kang ngetokne optical padha ing directions Bayview (eg, watu ing sistem kubik lan amorf materi)

Laws Snell kang refraction

nalika ray cahya liwat saka siji medium menyang liyane ana aspek pesti antarane sine saka amba saka kedadean sing ora dikarepke lan tanpa saka amba saka refraction. Ing kedadean ray, ray refracted lan normal (ing titik kedadean sing ora dikarepke) sing Bayview ing bidang padha. Ing aspek pancet antarane amba saka kedadean sing ora dikarepke lan refraction loro media ing kontak optik iki disebut dening Snell indeks bias (RI)

Mutioro Laut Kidul

budidaya mutiara buta, budhoyo ing salaka-lipped oysters Pearl karo diameteripun saka 12 utawa malah 16mm. Iki mutiara putih amba entuk jeneng Laut Kidul amarga padha Originally diprodhuksi dening Jepang ing Microne-sia lan Indonesia. Dina iki mutioro iki luwih kerep diprodhuksi ing Australia lan Burma, karo Indonesia, Filipina, Papua New Guinea lan Thailand minangka sumber kurang penting. Tanggal ana wis koleksi spat Ponggawa kasil saka Pearl salaka-lipped oysters, kang tegese sumber saka oysters ibu winates lan prices patut dhuwur

Gravitasi tartamtu (SG)

Kapadhetan SG utawa relatif saka materi iku rasio antarane bobot saka inti lan bobot saka volume witjaksono banyu murni ing 4 ° C (Kapadhetan maksimum banyu) lan ing atmosfer meksa standar. SG ana gandhengane karo komposisi kimia saka materi uga iketan Inter-atom (ing efek, iku wis dipengaruhi ora mung dening bobot atom saka unsur warna komponèn nanging uga ing proses kang atom sing diselehake bebarengan)

Spektroskop

instrument kang misahaké sinar cahya menyang gelombang constituent utawa werna spektrum kanthi prisma utawa sebaran grating. Spektroskop ngidini siji kanggo ndeleng kang bagean tartamtu (garis utawa bands) utawa wilayah (panyerepan godhongé amba) cahya putih sing digunakke dening gemstone dening dispersing utawa nyebar metu saking dawanipun gelombang ampas kang wis ditularaké utawa dibayangke saka watu ing test (ora Bayview watu nuduhake spektrum lan ora Bayview spectrums katon iku diagnostik nanging band panyerepan bisa nunjukaké agen maringi warno utawa ngarsane unsur tartamtu)

Splintery

ndeleng rengat

Simetri

simetri nuduhake tumata utawa imbangan saka wangun saka permata ing loro posisi pasuryan-up lan ing profil

Inclusions Syngenetic

inclusions kontemporer dumadi saka bahan kimia kang padha presented ing wektu sing padha minangka crystai inang (eg, barang padhet Mineral; cairan ing rongga lan retak marasake awakmu; bands zonal; inclusions Cairan;. ngambah wutah kayata werna penetepan lan tatanan kembar Ana seneng lan dhawuh intergrowth antarane inclusions syngenetic lan kristal inang supaya loro bisa metokake hubungan struktural diatur dening hukum crystallographic

Gemstones Sintetis

produk tiron wis komposisi padha kimia, struktur atom lan fisik minangka pasangan alam (eg, Jamrud sintetik, corundum tiron, lan sapiturute)

Tenacity

tenacity utawa toughness punika resistance saka permata bejat utawa fracturing. Punika related kanggo kemampuan mineral kanggo nresep gawe kaget tanpa gangguan saka struktur internai. Sarat ketemu karo ing gati kalebu brittle, sectile, malleable, fleksibel lan lentur

Film lancip

viewed ing cahya sing dibayangke film iki lancip duwe katon iridescent khas saka lapisan lancip saka lenga ing banyu utawa lumahing multicolored saka gelembung sabun

Telung phase Gawan

growong Cairan-nepsu sing ngemot gelembung lan kristal

Tone

muni nuduhake lightness relatif utawa peteng wikan (apa saka hue utawa saka putih ireng)

Total bayangan internal

total bayangan internal ana ngendi, sinar maringaken cahya saka denser menyang medium rarer ing amba luwih saka amba kritis wis bali menyang medium denser ngendi iku netepi angger-anggere bayangan

Kateguhan

ndeleng tenacity

Unsur transisi

jeneng Applied kanggo unsur metallic tartamtu kang amarga struktur atom sing, efek panyerepan Milih cahya ing watu idiochromatic lan allochromatic. Lagi Chrome, kobalt, tembaga, vanadium, manganese, wesi, nikel lan titanium

Ngirimaken

kanggo pass (eg, cahya) saka siji medium menyang papan liyané; kanggo ngirim metu (eg, sinyal) utawa ngirim ing (e..g., saka wong siji liyane)

Transparan

ingatase hak bebas karo kang cahya wis liwati utawa bisa ditularaké liwat watu. Ing beda derajat transparan sing diwènèhaké minangka: transparent (TP) -a obyek transparent nuduhake lan absorbs jumlah cilik saka cahya kang tumiba ing, nanging ngidini paling nembus. Obyek viewed liwat watu katon cetha lan béda-béda. Sub-transparent (S-TP) -a jumlah owahan saka cahya ditularaké liwat watu, nanging mung njelaske nganggo bentuk garis saka obyek ing sisih liyane watu ora bisa dibédakaké. Sub-tembus (S-TL) -only jumlah cilik saka cahya bisa nembus permata ing sudhut lancip. Opaque (0) -ail saka cahya kang tumiba dhateng obyek opaque salah siji sing dibayangke utawa digunakke. Ora ana lampu liwat materi, malah ing sudhut lancip.

Treacle Gawan

panas-gelombang utawa roiled efek-wisps lan swirls saka werna

Twin Crystal

Crystal kembar iku Crystal kang dumadi saka rong halves Crystal padha utawa loro utawa luwih kristal saka spesies sing padha kang duwe hubungan crystallographic langsung marang sakpada-pada lan wis thukul bebarengan ing proses asalipun (waca kembar kontak lan kembar interpenetrant)

Two phase Gawan

growong Cairan-nepsu sing ngemot gelembung utawa kristal

Ultraviolet (UV)

ultraviolet tegese ngluwihi Violet. Iki sawetara radiation wiwit dawa gelombang sing luwih cendhek tinimbang 400nm cahya Violet

Watu Uniaxial

ing hexagonal ing, sistem Crystal trigonal lan tetragonal ana siji sumbu optik (arah refraction single): mineral gadhahanipun sistem iki dikenal minangka uniaxial (ing watu uniaxial sumbu optik iku podo karo menyang principal vertikal 'c' sumbu)

Sel Unit

sèl unit struktur kristal kang bagéan paling cilik saka Crystal kang isih kagungan sifat karakteristik saka kristal diarani sèl unit. Ing proses kang sel unit sing dibandhingke dening ibu alam nemtokake munculé njaba saka kristal

Gawan kudung

ndeleng wulu Gawan

Cahya katon

cahya katon iku wangun energi sumringah kang menehi munggah menyang sensation saka ngarsane. Sembarang gelombang radiasi elektromagnetik sing kira-kira antarane 400nm lan 700nm punika saged dipuntingali kanthi mripat manungsa minangka cahya

Vitreous

ndeleng luster

Gelombang

panjang gelombang kang wis ditetepake minangka jarak antarane loro pucuk consecutive saka gelombang sing

Waxy

ndeleng luster

Cahya putih

cahya putih (cahya campuran) dumadi saka dicampur kira-kira witjaksono kabeh werna utawa panjang gelombang sing nggawe wiwitan spektrum katon (abang, oranye, kuning, ijo, biru lan ungu). Werna cahya beda-beda gumantung karo gumantung marang dawa gelombang ing. Ombak abang duwe gelombang paling dawa (700 + nm) lan iki diminishes liwat spektrum kanggo Violet gelombang, kang duwe cedhak (400nm-bab 1 / 4 dawa sinar abang)

Window

area transparent kakiyatan werna kurang disebabake bocor cahya kang ijin latar mburi konco watu kanggo katon (maca-liwat efek)

Zircon halo

ndeleng Gawan halo

Striae zonal

ndeleng bands werna

kesalahan: Content dilindhungi !!